GLJIVA SHII TAKE

Ljekovita gljiva SHII-TAKE je nova na našem tržištu,zbog svojih ljekoviti svojstva je već dugo poznata u svijetu i ima siroku primjenu u medicini.

SHII-TAKE gljiva je druga po proizvodnji u svijetu ,poslije šampinjona. Stoljećima je bila poznata u Kini pod nazivom “Shiang-gu” ili “Hoang-mo”. Japansko ime “Shiitake” je dobila prema Shii-drvo i take-gljiva. Počela se uzgajati prije otprilike 800 godina, a pred oko 300 god. u Japanu je taj uzgoj unaprijeđen, ali bez znanstvenog pristupa. Potkraj 19. stoljeća počeo se primjenjivati znanstveni pristup u uzgoju Shii-take.U početku se ovom gljivom trgovalo u suhom stanju, a u novije vrijeme se sve više troši i trži u svježem stanju. Kako je Japan postao najveći proizvođač i izvoznik ove gljive, tako je u svijetu usvojeno ime Shiitake.

1. Utjecaj na nivo kolesterola
Vrlo značajna aktivna komponenta ovih gljiva je eritadenin, koji ima svojstvo snižavanja ne samo serumskog kolesterola nego i triglicerida. Prema stečenim iskustvima, već nakon konzumacije od nekoliko tjedana razina kolesterola u krvi smanjuje se čak 25%. Eritadenin, osim toga, ima i produženi efekat djelovanja čak i kroz nekoliko mjeseci. Funkcionalno, ubrzava metabolizam kolesterola, čime pospješuje njegovo izlučivanje iz organizma, a ne djeluje na njegovu sintezu. Dijeta sa gljivom Shiitake također smanjuje količine kolesterola u žuči, što je direktno povezano sa sprečavanjem nastajanja žučnih kamenaca. Pet do šest Shiitaka na dan snižava kolesterol 12% tjedno.

2. Utjecaj na imunološki sustav
Druga važna aktivna tvar nađena u Shiitaki je antitumorni polisaharid lentinan. On povećava otpornost stanica prema raku i sprečava slabljenje imunološkog sustava. Na univerzitetu Michigen pokusima se utvrdilo da pročišćeni ekstrakt spora gljive Shiitake potencira stvaranje interferona u ljudskom organizmu, što uvjetuje pokretanje obrambenih sposobnosti protiv virusnih infekcija.

3. Antivirusno djelovanje
U Japanu i Kini gljiva se odavno konzumira sa svrhom zaštite od prehlada i “gripoznih stanja”. Uočeno je antivirusno djelovanje protiv uzročnika (virusa) dječje paralize, kao i skupine enterovirusa koji se zadržavaju u crijevu. Ti virusi mogu izazvati kratkotrajna febrilna stanja kod
djece praćena blagim osipom, zatim gripi slična oboljenja, osobito ljeti . U novije vrijeme provodi
se sve veći broj istraživanja kojima se potvrđuje protuvirusno djelovanje micelija i pojedinih sastojaka micelija ove gljive.

4. Drugi biološki efekti
Pokazalo se da ekstrakt gljive Shiitake smanjuje zgrušavanje krvi. U gljivi je otkrivena i supstanca koja djeluje antibakterijski. Dobiven je i ekstrakt koji djeluje inhibitorski na stanice koje produciraju histamin. Zato se u orijentalnoj medicini ovaj antialergijski učinak već stoljećima koristi kao lijek protiv kroničnog bronhitisa. U Japanu se Shiitake koriste kao izvor vitamina D i B kompleksa. Izolirana je vrlo značajna supstanca pod nazivom agrosterol, koja se djelovanjem sunčevih zraka pretvara u vitamin D2. Pored navedenih djelotvornosti, uživanjem
gljiva odstranjuje se višak soli u organizmu, snižava visoki krvni tlak, smanjuje napetost i stresna stanja.

  jestiva gljiva koja sadrži vrijedne minerale, aminokiseline i veliki udio vitamina

  sadrži snažne imunoaktivne supstance koje pojačavaju obrambene sposobnosti organizma

  osnovna supstanca polisaharid – LENTINAN – odlikuje se izuzetno ljekovitim svojstvima kod malignih oboljenja, za vrijeme i nakon kemoterapije i zračenja

  sprečavaju rast tumora, snižavaju kolesterol, smanjuju krvni tlak, sprečavaju srčani udar, djeluju antivirusno

  koriste se za poboljšanje zdravlja i općeg stanja organizma

  stimuliraju imunološki sustav organizma

  sadrže eritadenin, visoko nezasićene masne kiseline, histinska vlakna i ostale tvari koje u znatnoj mjeri snižavaju odnosno održavaju normalnu razinu masnoća u krvi

  optimalno djeluju na regulaciju šećera u krvi pa se preporučuju kod već dijagnosticirane šećerne bolesti

  koriste se kao ljekovito sredstvo za niz poremećaja u organizmu

  imaju antivirusno djelovanje i poznate su kao anti-virusni stimulans

  pomažu kod ispucalih kapilara

  pokazuje pozitivne učinke u borbi protiv karcinoma dojke i debelog crijeva, bolesti gušterače budući da regulira šećer u krvi, bolesti grlića maternice, jajnika, pluća, sinusa, melanoma te različitih metastatskih tumora.

Sastav: gljiva Shiitake sadrži vrijedne polisaharide, lentinan i alkaloid eritadenin (lentinacin). Shiitake sadrže esencijalne aminokiseline, bjelančevine, vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, D i E vitamine, kalcij, magnezij, kalij, natrij, fosfor, željezo, silicij i približno 30 enzima.

Prodaja i proizvodnja micelije bukovace, shitake.